Săptămâna ,, Școala Altfel” este o provocare pentru cadrele didactice, dar și o oportunitate de a le oferi elevilor șansa de a deprinde abilități și cunoștințe într-un mod relaxat, plăcut, lipsit de formalismul pe care îl presupun orele de curs.
Școala Gimnazială Nicolae Balcescu a reușit și anul acesta, prin implicarea plina de entuziasm și creativitate a cadrelor didactice, prin sprijinul personalului nedidactic și ghidarea conducerii școlii, să realizeze activități variate și foarte interesante.

In planificarea activităților, cadrele didactice ale școlii au urmărit să atingă subiecte de actualitate, care ne preocupă și pe care nu trebuie sa le neglijăm, întrucât înțelegem că a preveni este esențial, precum: ,, Siguranța înainte de toate!”, ,, Toleranță zero la violență”, ,, Dă „Block” agresivității!”.

În realizarea acestor activități, am avut alături oameni minunați, specialiști în combaterea actelor de violență și a consumului de substanțe interzise, din cadrul Agenției Naționale Antidrog Vâlcea, al Jandarmeriei Drăgășani, al Poliției Drăgășani, care, prin activitățile desfășurate, și-au propus să -i facă pe elevi să conștientizeze riscurile la care se expun in cazul in care au comportamente antisociale sau consumă substanțe interzise.

Întrucât sănătatea copiilor noștri este o prioritate, i-am avut invitați sau am vizitat câțiva medici ai municipiului nostru: Dr. Dumitrașcu Rita, Dr. Pavelescu Bogdan, Dr. Andronie Marius, dar ne-am bucurat și de vizita domnisoarei Stoica Angela, fostă elevă a școlii noastre, astăzi studentă la medicină.

Alimentația sănătoasă este un subiect extrem de important într-o societate tot mai ocupată, in care tinerii sunt tot mai atrași de hrana de tip fast-food, astfel că diriginții claselor a V-a au făcut o prioritate din a le explica și a le arăta copiilor ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta lor zilnică, pentru a crește armonios, in cadrul activității ,,Farfuria sănătoasă „.

Pentru a înțelege mai bine că nimic nu se poate fara munca, elevii au mers la Brutăria Vulturești, unde familia Cioc i-a inițiat în procesul frământării și coacerii pâinii, in timp ce alți copii au descoperit procesul fabricării vinului în urma vizitei la Crama Avincis.

Povestea scrisului este fascinantă, dar și anevoios de narat, scriitorul rămânând un adevărat demiurg al cuvântului. Dl prof. Nicolaescu Ion, cel care a îmbrățișat scrisul după o lungă carieră didactică ca profesor de matematică, a poposit în rândul copiilor pentru a le povesti despre ce reprezintă ,, slova de foc și slova făurită ” pentru dumnealui.
Părinții sunt principalii noștri parteneri in procesul educațional, iar zilele acestea ne-au fost și le-au fost alaturi copiilor în toate activitățile, unii dintre dumnealor devenind dascăli pentru o zi, in cadrul activității ,, Părinți in rolul dascălului”.
Săptămâna nu ar fi fost cu adevărat reușită, dacă nu am fi fost primiți cu brațele deschise de cadrele militare și de dascălii Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi,,Grigore Alexandru Ghica”, Drăgășani, care au organizat activități captivante, deschizând perspectiva unei posibile cariere viitoare, dar și de părintele Drăguț Marian, care ne-a invitat cu căldură in bisericuța de lemn, modestă, însă însuflețită de prezența Duhului Sfânt.Am fost primiți cu ospitalitate și de Detașamentul de Pompieri, Drăgășani, ale cărui cadre le-au oferit copiilor o imagine asupra riscurilor pe care le implică,,jocul cu focul”.

Elevii mai mici sau mai mari au descoperit un mijloc de transport cu totul nou pentru ei, trenul, și s-au bucurat de timpul petrecut împreună pe parcursul călătoriilor pe care le-au făcut.

Școala noastră susține și promovează egalitatea între semeni și, in spiritul acestei convingeri, astăzi, elevii claselor a V-a împreună cu doamnele diriginte au desfășurat activitatea ,, Toți diferiți, toți egali”, in cadrul căreia s-au aplicat chestionare pentru a vedea in ce măsură elevii se simt discriminați și au inițiat jocuri ce vizează încrederea în aproapele nostru, la activitate participând și doamna inspector pentru minorități, prof. Ramona Iacob.
Elevii claselor a VI-a B și C au realizat un Flashmob prin care își exprimă dezacordul față de folosirea violenței atât în mediul școlar, cât și în comunitatea în care trăiesc, sprijiniți fiind de diriginții lor, dar și de foști elevi ai școlii noastre, Heroaica Andrei și Bărănescu Marius.

Un sprijin de nădejde în realizarea activităților a fost domnul psihopedagog Petre Claudiu.
Le mulțumim pentru generozitate și disponibilitate tuturor celor implicați în desfășurarea activităților!