Scurt istoric al Școlii Nicolae Bălcescu din Drăgășani
Fundaţia vechii şcoli „Nicolae Bălcescu” a fost pusă în anul 1921, prin astuparea unor gropi, pe locul unde se făcuse cândva cărămidă. Şcoala a fost construită prin străduinţa primarului Marin Şerbănescu. Cursurile au început aici în anul şcolar 1923-1924 și au fost în clasa I 66 de elevi şi în clasa a II-a 77 elevi, băieţi şi fete.
Începând cu anul 1928-1929, o găsim în acte sub denumirea de Școala Mixtă Nr. 1 Drăgăşani, şi funcţiona cu cinci clase, cu un total de 194 elevi.
Începând cu luna ianuarie 1935, şcoala a purtat numele de „Şcoala Primară Mixtă Nr. 1 – I.G. Duca”, dar şi „Şcoala Primară Mixtă Nr. 1 Sfântul
Ilie”. Din anul 1925-1936, şcoala funcţiona cu 6 clase, avea un etaj şi a fost afectată de cutremurul din noaptea de 10-11 noiembrie 1940. Din anul 1950- 1951, şcoala a funcţionat cu 7 clase, iar în urma generalizării învăţământului de 8 clase, din anul 1965-1966 funcţionează la această unitate şi clasa a VIII-a.
Şcoala Mixtă Nr. 1, din 1928-1929, s-a numit şi Sf. Ilie, după strada care îşi luase numele de la biserica monument istoric cu hramul Sf. Ilie. După 23 august 1944, strada Sf. Ilie a primit numele Nicolae Bălcescu, iar şcoala s-a numit Şcoala Nr. 1 ,,Nicolae Bălcescu”, în amintirea marelui cărturar şi înflăcărat patriot.
În 1975, şcoala dispunea de săli-laboratoare de fizică-chimie, ştiinţe sociale, lingvistică şi matematică, iar clădirea din faţa şcolii se afla laboratorul de ştiinţe biologice.
Afectată deosebit de grav de cutremurul din 1977, localul şcolii Nicolae Bălcescu a fost demolat, pe locul său construindu-se şcoala nouă de astăzi. Între anii 1977-1980 a fost ridicat noul local modern al școlii de astăzi, pe strada Oltului, azi numită Nicoliță Sanda.
Directorii care au condus Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu” au fost:
- NICOLAE ILIE
- ZUGRĂVESCU ALEXANDRU
- OLTEANU MIHAI
- MĂCIUCEANU PETRE
- POPA OPREA
- MIHĂESCU CONSTANTIN
- MIHĂESCU ELENA
- PĂUNESCU DUMITRU
- POPESCU DUMITRU
- MOREANU ION
- ENESCU EUGEN
- BOȘOAGĂ GHEORGHE
- MADAN DUMITRU
- POPA MARIA
- ORZA MARIA
- DUMITRESCU IOSIF
- NICOLIȚĂ SANDA
- PREDICA DUMITRU
- BUTEREZ ELENA
- ORZA OLIMPIU
- CODREANU ADRIAN
- DINCĂ OVIDIU
- ANGHEL ELENA
- DRĂGUȚ MARIA
- CIURDUC LUDMILA
- NEFERU MARCEL
- DRĂGUȚ MARIA
Astăzi, Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu”este o școală modernă aşezată în centrul Municipiului Drăgășani . Şcoala funcţionează cu 4 structuri astfel:
- Școala Gimnazială «Nicolae Bălcescu» –PJ
- Școala Gimnazială Nr 8
- GPN Nr 8
- GPN Nr 7
- GPN. « Nicolae Bălcescu »
Școlile «Nicolae Bălcescu» și Gimnazială Nr. 8 funcționează în două schimburi: clasele I-IV dimineața, iar clasele V-VIII după amiaza.
Baza Materială a școlii Nicolae Bălcescu
La nivelul PJ Nicolae Bălcescu avem 8 spaţii din care:
La Şcoala „N. Bălcescu”:
– 23 săli de clasă
– 3 laboratoare
– 7 cabinete
– CDI cu un număr de peste 2000 de volume
– Teren de sport
– Sală de festivităţi
– Sală de sport cu vestiare ( pentru fete și băieți ) ultramoderne
– Sală de fitness dotată cu aparatură câștigată prin „Proiectul Stil de
viață sănătos ”
– Grădiniţe cu 3 săli de clasă
– Cantină şcolară unde pot servi masa în jur de 150 elevi
– Microbuz şcolar care asigură deplasarea elevilor din zonele
marginale.
– Supraveghere video în toată şcoala (curte şi holuri) La Şcoala Gimnazială Nr. 8 două corpuri de clădire cu: 5 săli de clasă cu
sistem propriu de încălzire cu centrală termică, 1 cabinet de informatică, cabinet de fizică-chimie, teren de sport.
La Grădiniţa Nr. 8 Colonie: un corp de clădire cu patru săli de clasă, încălzire cu combustibil solid, supraveghere video, spații igienico-sanitare cu apă curentă.
La Grădinița Nr. 7 Momotești: un corp de clădire cu 2 săli, încălzire cu gaz, apă curentă și spații igienico-sanitare.
Resurse Umane Școala Nicolae Bălcescu
- Elevii
– provin din medii sociale diverse, cu o stare materială diferită mai bună sau mai slabă şi capacităţi intelectuale diverse.
– beneficiază de pregătire de specialitate suplimentară în vederea unei comportări cât mai bune la examenele naționale de evaluare , la concursurile şi olimpiadele şcolare.
Interesul permanent al cadrelor didactice pentru Performanțele elevilor se concretizează an de an, prin rezultatele obținute la olimpiadele și concursurile școlare județene, naționale și internaționale, la evaluările naționale şi concursurile extrașcolare și sportive.